Posted by: lunatic | July 13, 2010

A Clockwork Orange (1971) – 15 iulie

A Clockwork Orange (1971) – regizor Stanley Kubrick

Joi, 15 iulie, ora 17.30 la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene Vrancea

Filmul cel mai controversat al lui Stanley Kubrick, fabulă socio-ştinţifico-fantastică realizată în 1971, a fost retras din circulaţie în Marea Britanie timp de aproape 30 de ani de către regizor, căci, în ciuda faptului că premiera fusese un mare success de public, ea fusese criticată vehement de recezenţi. Portocala mecanică a revenit, învăluită într-o aură mistică, abia după moartea cineastului. Este încă o creaţie fascinantă, o adaptare cinematografică îndrăzneaţă a utopiei negative a lui Anthony Burgess, care se bucurase el însuşi în 1959 de o primire în care se amestecau entuziasmul şi ostilitatea , şi care avusese reputaţia de a fi de nefilmat.


Tânărul delicvent Alex De Large (Malcolm McDowell), inteligent şi sigur de sine, îşi duce viaţa urmărind filme porno, ascultând Beethoven şi conducându-şi banda de „Droogs“ (între care Warren Clark, cu o mutră de copil) – toţi îmbrăcaţi în alb purtând pălării melon – în curse nebuneşti de „ultra violenţă“, în timpul cărora vorbesc un argou specific, o combinaţie rimată de rusă şi accent cockney londonez. Cea mai agresivă parte din această primă parte a filmului (circa 20 de minute) îl va urmări apoi pe Alex când va deveni neputiincios: dând buzna într-o locuinţă luxoasă amenajată futuristic, membrii bandei îl schilodesc pe soţ (Patrick Magee) şi o violează pe soţie (Adrienne Corri) în timp ce Alex zbiară „Singin in the rain“, ritmându-şi loviturile de bocanc (marca Doctor Marten). Deşi violul acesta pare să rămână în memoria spectatorilor ca o faptă de o violenţă aparte, Kubrick taie scena exact în momentul în care Alex îi sfâşie costumul roşu strâns pe trup. Într-o altă escapadă îl vedem pe Alex sfărâmând capul unei femei cu o gigantică sculptură falică – crimă pentru care este ulterior arestat.

Dar brutalitatea instituţionalizată, care urmează condamnării lui şi îl transformă într-o victimă laşă şi slugarnică, este la fel de oribilă ca şi relele comise de Droogs – dar încă mai revoltătoare. E o satiră acidă a ipocrizei, corupţiei şi sadismului societăţii. Dornic să iasă din închisoare, Alex se oferă voluntar pentru o terapie experimentală care îi creează o aversiune fizică faţă de violenţă şi este supus unei dezgustătoare „cure“ behavioriste – legat, cu ochii special fixaţi larg deschişi -, care îi suprimă impulsurile violente, dar îl lipsesşte în acelaşi timp de umanitate. Incapabil de a mai comite răul, Alex devine un tip slab, debil. Trimis înapoi în societate, el nu va putea să se bucure de „libertate“. Trădat de foştii camarazi, care, ironic, sînt acum poliţişti, Alex primeşte o răsplată ilară din partea uneia dintre fostele sale victime. Viziunea uimitoare a unui viitor nu prea îndepărtat pe care o oferă filmul este uşor datată în anumite detalii (discurile de vinil, maşina de scris IBM a lui Alex), iar violenţa pentru care a fost criticat la premieră este deja modestă după standardele contemporane. Dar portretul tinerilor lipsiţi de educaţie şi de scop în viaţă care îşi alungă plictiseala ducând un trai vicios şi iraţional este cutremurător de actual, la fel cum e şi problema reală pe care o ridică filmul – fragilitatea individului şi a drepturilor lui atunci când nu se conformează dorinţelor statului. Extrem de elegant şi adesea surprinzător de amuzant, cu o coloană sonoră fulminantă, Portocala Mecanică dovedeşte mult mai multă energie decât numeroasele filme care i-au călcat pe urme.

Angela Errigo – colaborator Empire, critic de film pentru BBC Radio 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: