Posted by: lunatic | May 27, 2010

Lola Rennt (1998) – Tom Tykwer – 3 iunie – Ne vedem la Centrul de Limbi Straine

„Joi seară“ puteţi vedea filmul german Lola rennt /Aleargă, Lola, aleargă, din 1998, în regia lui Tom Twyker. Filmul a fost difuzat şi în sălile de cinematograf, dar, cum foarte puţină lume l-a văzut acolo, e momentul acum, dacă l-aţi pierdut atunci, să nu îl mai rataţi. Dacă am vrea să aducem cît mai multă lume necinefilă în faţa ecranului, am povesti filmul astfel: Manni, un tînăr gangster, pierde cele  100.000 de mărci ale unui mare mafiot şi nu are decît 20 de minute la dispoziţie, altfel ajunge pe lumea cealaltă. “Băiat de băiat”, el o sună pe “gagică”-sa, Lola, şi îi spune să scoată cumva “paraii”. Iar Lola, fată descurcăreaţă, va veni după 20 de minute cu bănetul. Pentru cititorii avizaţi, important este altceva, aşa că trebuie să se întoarcă cu cîteva rînduri mai sus şi să sară peste paragraful ulterior. Lor le spunem că filmul tînărului Tom Tykwer este o reuşită sinteză a mai tuturor tehnicilor experimentale (scripturale şi filmice) viabile în clipa de faţă, de la cele trei variante diferite de scenariu, care bifurcă acţiunea de la un moment dat (chestie nu chiar nouă, folosită şi de Kieslowski într-un film, şi în recentul Sliding Doors, dar tare oricînd), pînă la filmările şi montajul extrem de dinamice şi de tehnice, care lasă cu mult în urmă orice videoclip, oricît de bine ar fi făcut, la intercalarea desenelor animate şi la multe alte ciudăţenii, care de care mai surprinzătoare. Subiectul şi prezentarea nu trebuie să vă inducă în eroare: filmul nu este Lock, Stock and Two Smoking Barrels sau True Romance. Spre deosebire de acestea, filmul tînărului regizor german nu îţi creează nici o dată impresia că e gratuit, ci, prin cheile oferite în prologul său, poate fi privit şi ca o meditaţie despre ce vrem noi, despre hazard sau necesitate, destin şi alte teme metafizice sau despre condiţia umană în general. Succesul filmului este un semn bun pentru cinematograful german, pentru că generaţia lui Schlondorrff, Herzog şi Wenders ţine deja de zona clasicilor.

Recenzie> Doinel Tronaru – http://agenda.liternet.ro


Advertisements

Responses

 1. Superb filmul!

 2. Un film original…
  Nu am mai vazut pana acum niciun film cu trei variante de scenariu…sunt curioasa daca fiecare varianta tine 20 de minute, timp in care Lola face rost de bani pentru a-si salva iubitul de la moarte.
  De remarcat sunt rasturnarile de situatie…cand te astepti mai putin atunci se intampla ceva, sau cand crezi ca un personaj va reactiona intr-un fel, el face exact contrariul…
  Pentru cei care nu au venit joi: MERITA VAZUT

 3. Avand in vedere ca a avut cam 3 scenarii , i-a dat putin aer de “si daca nu facea asa ce se intampla?” ei bin in filmul asta am vazut ce se intampla in fiecare situatie , mi s-a parut putin cam sacaitoare treaba deoarce se repeta pe aici pe acolo , dar au fost mai multe situtii si stau sa ma gandesc , chiar bun filmul.

 4. Parerea mea despre film… http://www.monitorulvn.ro/monitorul_de_vrancea-2-36380.htm
  Multi nu vorbesc dupa film pentru ca au diverse treburi pe acasa(probabil). Altii sunt mai timorati (probail) dar cert este ca de vreo cateva ori am vorbit dupa filme…Anyway, data viitoare stam pe baricade:P

 5. Din punctul meu de vedere, elementul central al filmului este tipul cu bicicleta. Lola refuza de fiecare data sa cumpere bicicleta respectiva, fara sa stie ca in ea se afla sacosa cu bani. Ea spune “NU”. Ii este oferita sansa de a pune capat situatiei, dar o refuza chiar daca ni se ofera informatii cum ca ar avea anumite daruri (in prima parte).

  Destinul si-l mai face si omul cu mana lui. Uneori e nevoie doar sa intinzi o mana si ti-l schimbi radical. Lola e un exemplu in acest caz.

  Un comentariu pe un blog cinefil poate sa fie cheia ta. Nu o rata:)

 6. Un telefon de la Sorin dimineata mi-a confirmat ceea ce asteptam demult: super atmosfera de la film. Oameni care au stat pe jos, oameni care s-au integrat de placerea filmului sau a socializarii, intr-un cuvant… viata si dorinta de a petrece momente frumoase in compania altora. Sunteti bineveniti si sprijiniti oricand, atata vreme cat putem sustine si promova lucrurile acestea frumoase in randul comunitatii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: