Posted by: lunatic | January 29, 2010

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) – George Roy Hill – 4 februarie

Asocierea legendara dintre Paul Newman si Robert Redford a fost atat de fascinanta si de profitabila reusind cel mai mare succes de casa al anului, incat acest film, deopotriva studiu de caractere si comedie de actiune in haine de western si scaldat in nuantele de sepia ale cameramanului Conrad Hall a devenit de atunci etalonul filmelor despre prietenie. Butch (Newman) si Kid (Redford, care ulterior si-a numit Sundance Institutul de Film din Utah) sunt membri ai clebrei bande Hole in the Wall.  Jefuirea unui tren ii pune intr-o situatie foarte periculoasa, trupele de politie aflate neincetat pe urmele lor il face pe Butch sa exprime de cateva ori fraza devenita faimoasa “Cine sunt tipii astia?” si convingandu-i sa isi reia in strainatate (America de Sud) cariera de criminali, alaturi de amanta lui Kid, Etta Place (Katharine Ross). Filmul este memorabil prin iamginea finala a celor doi, care “ingheata” pe ecran pe cand ies in fuga din adapostul in care se aflau intr-o noua incaierare cu armata.

Butch Cassidy si Sundance Kid este o combinatie absolut dezarmanta de scenariu original si inteligent, imagini elegante si atractie a straurilor din distributie. Cu toate glumele si farsele de care e plin filmul, personajele sunt bine caracterizate. Butch, creierul operatiunilor, este un bun vorbitor, tip de viziune, care se lasa purtat de entuziasm; Kid este un baiat  de aur care are partile lui intunecate, rece si sardonic, rusinat sa se recunoasca in vreun fel slab. Scenariul, care i-a adus lui William Goldman un Oscar, e antrenant, amuzant si romantic, adoptand si satirzand cu ingeniozitate o legenda western (adevaratii Butch si Sundance erau departe de eroii charismatici ai lui Newman si Redford). Pur si simplu nu exista filme mai seducatoare.

PS. Ne vedem in continuare la Biblioteca de Copii si Tineret                        PS. 2 Filmul va rula pe  un ecran cu o diagonala de peste 100 cm

Recenzie de Angela Errigo – critic de film BBC Radio 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: