Posted by: lunatic | January 22, 2010

Filmul Doi! The Killing (1956) – Stanley Kubrick – 28 ianuarie

Oricand se aduce in discutie munca regizorului Stanley Kubrick, sunt mentionate marile capodopere, ca “2001:O Odisee spatiala”(1968) si “Portocala mecanica”(1971), asezand in umbra filmele care au pus bazele muncii sale. The Killing (1956) a fost o productie de baza a anilor ’50 in Hollywood. Filmul urmareste viata unui grup de oameni care planuiesc un jaf in cadrul curselor de cai. Printre acestia se afla un politist in pragul falimentului, un fost puscarias care viseaza la o viata mai buna alaturi de prietena sa, casierul de la hipodrom, precum si alti angajati. Initial planul lor merge ca la carte, insa comit o greseala si lucrurile scapa de sub control. Urmand tiparul filmelor lui Quentin Tarantino,actiunea se indreapta spre un final epic. Vizionat in zilele noastre, este inevitabil sa nu gasesti similitudini in filme ca “ Reservoir dogs”(1992), care reprezinta o renastere usor comica a filmelor despre jafuri, sau altele din perioada de glorie a lui Tarantino.

Puncte de vedere multiple iau   nastere in secvente care au un puternic impact vizual si creeaza o atmosfera captivanta, necaracteristica anilor ’50. Desi reactiile oamenilor au fost diferite in acea perioada, vizionat astazi filmul este inteles la o scara mai inalta, mai ales datorita productiilor de gen din anii ’90. Comedia neagra, care a devenit unul din punctele forte ale filmelor lui Kubrick, isi face simtita prezenta si in acest film. In acest fel, subiectul intens nu devine coplesitor, actiunea fiind intregita de comportamentul cuplului Peatty sau aroganta lui Nikki Arcane. Chiar daca naratiunea devine aproape insuportabila pe alocuri, dinamica filmului te ajuta sa iti mentii interesul. Odata cu aparitia genului film noir, s-a creat subgenul filmelor despre jafuri.                                        The Killing a reusit sa iasa din tipare si sa prezinte fluid povestea, mentinand totusi loialitatea structurala a genului.  Este fascinant cum Kubrick a reusit sa duca la capat acest film fara prezenta vreunui actor de categoria A. The Killing a fost rampa de lansare a geniului Kubrick. Nimic nu avea sa mai opreasca maestrul.

Recenzie – http://dearcinema.com Traducere: Andreea Matei

Advertisements

Responses

  1. Salut! Chiar ma intrebam daca mai exista cineva prin Focsani care sa mai vada filme pe ecran de panza. Succes cu blogul si poate reusim sa atragem atentia asupra faptului ca in Focsani nu exista un cinematograf, in anul de gratie 2010.

    • Salut! momentan este ceva neoficial, improvizat iar panza inca nu a sosit:D. Cu toate acestea cumva existam. iar un club isi propune sa prezinte si altceva decit un film comercial la care sa agati fete sau baieti, dupa caz, cum deseori se intampla la cinema. Nu e ceva elitist dar incercam sa promovam calitatea si nu cantitatea. De club stiu doar cateva persoane pentru ca inca nu este oficial. Din cauza gerului o perioada ne vedem la aceeasi ora/ zi dar la Biblioteca de Copii si Tineret. Iubitorii de film, neoficial 😛 sunt bineveniti…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: